Assalamualaikum

Ana seorang yang bekerja, jadi ana tak dapat nak mengangkat telefon bila anda telefon, jadi boleh email atau sms dan akan dibalas apabila tidak sibuk nanti.

Email : rohaa_kkm@yahoo.com



Sekian terima kasih.

Tuesday, January 4, 2011

TERDAPAT 2 JENIS COKLAT


Terdapat 2 jenis coklat yang sesuai untuk dijadikan candy atau coklat buatan tangan :-

1) Coklat Kouvertur (Couverture) Coklat yang dihasilkan daripada penggunaan lemak koko, lebih dikenali sebagai kouvertur yang bermutu tinggi. Biasanya coklat jenis ini digunakan golongan profesional kerana kaedah pengendaliannya agak rumit.

2) Coklat Kompaun (Compound) Coklat yang dihasilkan daripada penggunaan serbuk koko dan lemak koko gantian. Ini dikenali sebagai coklat kompaun. Coklat kompaun lebih senang dikendalikan berbanding coklat kouvertur dan mudah ditemui dan banyak dipasaran. Sebahagian coklat kompaun yang tinggi mutunya boleh menandingi rasa dan tekstur coklat kouvertur.
Coklat masakan tidak berapa sesuai untuk dijadikan coklat buatan tangan. Ia lebih sesuai dan enak dimakan jika diaplikasikan dalam pembuatan kuih dan kek.

No comments:

Post a Comment